Ceangaii din Moldova

Ceangaii sunt o comunitate de etnie maghiara ce locuieste in Moldova. Teoriile ce incearca sa gaseasca o explicatie la prezenta acestui grup in aceasta zona (ce nu a facut niciodata parte din Ungaria sau din Imperiu) sunt varii. Una dintre ele afirma ca ciangaii au sosit aici odata cu un val de “emigrare” din Transilvania spre aceste parti, anterior secolului XII.

Fiind o comunitate extrem de restransa, inconjurata de romani ortodocsi si populatii de origine slava, ciangaii au tinut cu dintii la obiceiurile lor prin care isi defineau identitatea. Astfel, costumele populare, dialectul, obiceiurile traditionale etc. s-au pastrat cu mult mai bine decat la ungurii din Transilvania sau chiar din Ungaria. Evident, traiul lor nu a fost foarte linistit. Considerati de populatia autohtona ca fiind niste virusi extrem de daunatori – vorbeau o alta limba si aveau o alta credinta – ciangaii au fost persecutati chiar si de  ierarhii catolici din Iasi, acestia, urmand  hotararile Conciliului Vatican II, interzicand interpretarea muzicii sacre in limba latina. A fost o lovitura foarte dura avand in vedere ca ciangaii au folosit aceasta limba in cadrul serviciului divin, ei cunoscand pe dinafara slujba, multi dintre ei nestiind nici macar sa citeasca.

Din diverse motive (va las pe voi sa ghiciti care), folcloristii romani nu au facut nici o inregistrare cu aceasta minoritate cantand in latina (si cred ca si in maghiara. Daca gresesc, va rog sa ma corectati). In anul 1993, in luna februarie, un grup de muzicologi maghiari a facut o incursiune prin toate satele moldave locuite (si) de ciangai, inregistrand aceste cantari liturgice in latina, salvandu-le astfel de la disparitia totala.

Aleluia:

Pange lingua:

Kyrie:

Mai multe informatii (de unde am preluat si unele fotografii), aici.

Un portal dedicat ceangailor din Moldova, aici.