Biserica din Allouville-Bellefosse

Si eu care credeam ca Isus a fost un tip serios. Iata ca si El a vrut o casuta in copac.

Constructia bizara pe care o puteti identifica intre ramurile acestui falnic arbore este o biserica cu doua capele in interior. Prima a fost construita de abatele Du Détroit (sec. XVII) si dedicata Notre Dame de la Paix. Mai tarziu a fost adaugata si a doua capela. Involutia franceza a sosit si, ca multe alte biserici si manastiri de pe intreg cuprinsul Frantei, si bisericuta-din-copac a fost luata la ochi. Impreuna cu copacul, evident. Sentinta? Taierea copacului si distrugerea bisericutei. Consiliul din Allouville-Bellefosse s-a reunit imediat pentru a vedea ce se poate face pentru a salva monumentul si venerabilul arbore. Pentru a linisti gloata infierbantata, bisericuta a fost “resanctificata” in numele Ratiunii. Ranjind, rationalii au plecat mai departe.

Dupa un sfert de secol, bisericuta a revenit la statutul sau de dinainte de inventia Ratiunii, astazi putand fi vizitata de cei care au ocazia a se aventura prin acele locuri.

Mai multe imagini, aici.

16 thoughts on “Biserica din Allouville-Bellefosse

 1. Îmi închipui cât de palpitante-s slujbele-ntre crengi, printre cuiburi de pasarele cu norocul dupa ele. :D Or avea si veverite?

 2. Spre nemultumirea multora am sa spun ca niciodata crestinismul nu e mai frumos decât atunci când îmbratiseaza întreaga istorie a umanitatii pentru a forma un tot în Hristos. Si acum nu ma refer la un ecumenism postmodern destul de searbad si cam sinucigas, ci la aceea desavarsire in Hristos a intregii existente fara a o “aplatiza” pentru a se adapta matritei.

 3. @ Schwarzmann Skinski:

  Da, implinirea care nu poate decat imbratisa… Ce inseamna a “imbratisa”? A intampina? A respecta? A iubi? A intelege?
  _____________

  Imi place sa ma desfat intru nemultumirea “multora”…

 4. De vreme ce Sacrul se manifesta continuu, nu pot decat sa respect si sa caut sa inteleg trecutul ca parte a acestui continuu. Personal vad in Hristos revelatia suprema a Sacrului, care insa nu putea avea loc fara aceasta progresiva inaintare pe Cale [-a pierzanii].

  Pierzanii mintilor, ma gandesc.

  Ma gandesc si eu asa, cu o minte cat de cat stricata.

 5. Inaintarea continua?

  Daca Hristos a fost revelatia suprema, atunci nu cumva negam necesitatea profetiei? In sensul ca daca totul a fost deja spus…

 6. In mintea mea totul se leaga cap la cap atunci cand schimb din fraza ta urmatoarea parte:

  “Daca Hristos a fost” cu

  “Hristos este”.

  Lanternativa! Sunt imperfect. :)

 7. va rog sa ma scuzati ca va intrerup, voiam sa remarc ca, insiruite asa, avatarurile voastre arata cam simetric. what a great discovery! :)

 8. Nu stiu cum sa spun ca sa nu gresesc, asam, dar si al tau cam trimite la niste chestii cumva legate de subiect :D

 9. Lanternativule, tot ce s-a spus se va mai spune! Chiar daca altfel, chiar daca cu alte cuvinte, chiar daca la alt timp; eu folosesc perfectul simplu, ca sa nu am dubii…adica, daca zic “crezui”, spre exemplu, sper intr-un ecou…ou, ou…Iaca, urcai si eu in casoaia din copac, intr-o nota insinuanta, dar simetrica… cu MB-ul. Nu s-o darama acu, sper! :P

 10. Clar ca ce s-a mai spus se va mai spune. Am spus-o si eu de atatea ori :D

  Si eu “sperai” – ai, ai, ai :P

Comments are closed.