Ambiguu

Incerc sa inteleg niste lucruri… Unii mi-au spus ca sunt prea rational si ca imi pun prea multe intrebari. Iar asta nu e bine. De la cate in sus, intrebarile incep sa fie prea multe? In crestinism, se pare ca de la prima.

Citesc Scrisorile lui Maxim Marturisitorul, in execrabila traducere a lui Staniloae (PSB 81). De aici aflu ca ereticii nu trebuie ajutati sub nici nici o forma, ci pedepsiti cu inchisoare, batai si exil.

Si spunea:

“Nu scriu indemnandu-va sa preferati asprimea iubirii de oameni. N-as putea fi atat de salbatic. Numai un lucru il voiesc de la voi: sa fiti aspri si neindurati fata de orice ar putea sa ajute la mentinerea credintei lor nebunesti. Caci incercarea de a-i ajuta pe cei cuprinsi de [erezie] este ura de oameni si despartire de dragostea dumnezeiasca.” (Epistola catre Ioan Cubiculariul, p. 67-68).

Uhm… ok, hai sa spunem ca sunt eu neluminat de Duhu’ si vad incoerente° acolo unde, de fapt, nu sunt. Dar, acelasi dude spune cu cateva pagini mai departe:

“Sa suferim de durere impreuna cu cei sfarsiti de asprimea inchisorii.” (p. 96)

Prima intrebare pe care mi-am pus-o a fost: cine erau, mai exact, cei din inchisori? Maxim scrie intr-o perioada in care crestinii incetasera sa mai fie prigoniti (paganii erau deja o entitate neglijabila dpdv al influentei social-politice). Ereticii? Nope. A suferi impreuna cu ei echivala cu “ura de oameni si despartire de dragostea dumnezeiasca”. Nimeni nu-si dorea asta, evident. Cine erau cei din inchisori? Cine reprezenta mai exact aceasta categorie la care se refera o gramada de Parinti?

P.S. E clar ca, cativa ani mai tarziu, cel din inchisoare va fi tocmai Maxim si urmasii lui, bagat acolo de monoteliti. Acestia, crezandu-se ortodocsi, i-au aplicat Parintelului (considerat eretic, indeed) exact tratamentul pe care el il recomanda mai sus: i-au tras-o de nu s-a vazut. Oh… God are simtul umorului.

° Cum imi suna mie respectiva chestie? Asa: “Nu sunt chiar atat de salbatic incat sa prefer violenta, in detrimentul tolerantei, insa va rog un singur lucru: fiti violenti!”.

6 thoughts on “Ambiguu

  1. Cred ca unul din cele mai mari socuri culturale a venit cand Ceilalti au “realizat” ca si ei sunt, la randul lor, Ceilalti.

  2. “ca imi pun prea multe intrebari”…

    am avut curiozitatea sa citesc un curs de la fac de teologie. m-am ingrozit: “modernismul.. incearca sa raspuna intrebarilor, negind astfel biserica”.

Comments are closed.