Amazon the killer

Recent, o noua furtuna a smuls acoperisurile de pe umerii colegilor americani: noul Amazon Price Check smartphone app. Chiar daca a durat doar o zi, a facut destule valuri – din pacate, imho, in directia inversa decat ar fi trebuit.

Ceea ce nu prea am gasit in majoritatea covarsitoare si ghebositoare a articolelor carrrrrre denuntau noul holocaust amazonian impotriva evreului din noi (ups!) sunt urmatoarele 3 chestii:

1. micul bookshop de dupa colt (intotdeauna trebuie sa fie around the corner, altfel nu e tr00) este o afacere in egala masura ca si Amazon.

2. Sunt (literally) miliarde de lucruri pe lumea asta (books included) care nu pot fi cumparate de pe Amazon. Daca micul si romanticul tau bookshop o sa vanda biografia lui Steve Jobs, si muuulte alte titluri pe care le poti gasi peste tot, cu mai mult de 3 euro decat respectivul gigant on-line, well, prepare to die!

3. Nu te maguli cu gandul ca daca esti nu’s ce magazinas cute poti vinde asa cum vrei tu pentru ca oricum “comunitatea”, in dragostea sa nemarginita pentru micile pravalioare & stuff, o sa te sustina. Pentru ca nu o sa o faca! Dovada? Saptamanal se inchid sute de astfel de bodegi hipsteresti, iar Amazon vinde carti si e-carti cu nemiluita. Unii acuza respectivul dinozaur ca ucide cultura! Da, asta face, ucide cultura. Cultura care zace in micile pravalii. Faptul ca lumea cumpara carti de pe Amazon in cantitati impresionante, nu se pune. Nu. Asa.

Ceea ce aceasta mutatie* a campului de afaceri din structuri brick-and-mortar in magazine pixelate ne-a aratat poate fi rezumat in cateva puncte:

a. in primul rand, oamenii – in marea lor majoritate – nu sunt interesati, asa cum unii inca se mai incapataneaza sa creada, in minunatul act al cumpararii de la o persoana / magazinas real. Catusi de putin. Daca ar fi fost, none of these businesses will be closed (incluse aici si magazinele de CD-uri). Ei sunt interesati in primul rand in comoditatea achizitionarii** si in pret***. De aici si ubiquitatea supermarketurilor.

b. nu poti supravietui in afaceri (da, din pacate, vai, chiar si patronul / patroana de la boutique-ul cu carti e tot un om de afaceri) daca nu esti inovativ. Ce inseamna acet lucru? Stii ce inseamna? Daca da, Amazon nu prea exista pt. tine. Daca nu, magazinul tau nu prea exista pt. nimeni.

c. cu foarte putine exceptii, nu-ti imagina ca Amazon are ceva cu tine personal… Ca nu are. Si nici nu vrea sa-ti inchida bodega pt. ca e a ta si pt. ca e cute. Nu. Paradoxal, in cele mai multe cazuri, micul magazin se va inchide tocmai datorita tie.

Am dat de un singur articol inteligent referitor la relatia dintre cele doua chestiuni expuse aici. De ce oare sa fie atat de greu sa scrii un astfel de articol si, in plus, de ce majoritatea comentariilor la el (cateva mii bune), falimenteaza in a vedea cata dreptate are autorul?

______

* Care a dus la disparitia unui numat imens de astfel de afaceri.

** Comoditate care include, nu?, starea comoda pe canapea cu iPad-ul in fata, lectura diverselor recenzii postate pe, ca tot de el e vorba, Amazon de alti cumparatori, primirea pachetului la usa – toate astea in timp ce afara ploua torential. Sau pur si simplu imi vine sa cumpar o carte la 3 dimineata de simt ca mor daca nu o fac. Pot? Pot.

*** Amazon cu app-ul ala oferea discounturi de 5%.

3 thoughts on “Amazon the killer

 1. In ziua de azi oare oamenii cumpara carti ( beletristica, albume de arta, SF, jurnale de calatorii, carti de specialitate, dictionare, atlase.. etc) asa cum o faceau cei din “perioada cretacica de dinaintea Internetului” ?

  Ma intreb cati dintre oameni isi fac timp sa citeasca macar un roman la doua luni?
  Iar ceea ce citesc, in foarte multe cazuri, le reprezinta cartile cu succes pe piata … un fel de apa de ploaie gen Sandra Brown.

  Asa ca ? … asa ca Amazonul isi va continua seria de profituri “on line” :)

 2. Eu m-am ferit sa dau judecati de valoare. Pe mine ma intereseaza doar vanzarile in sine. In plus, de pe Amazon se pot cumpara de la opere complete Sandra Brown si pana la carti de specialitate, literatura clasica greaca bilingva etc.

  1. Statisticile spun ca da – oamenii cumpara astazi carti (si din ce in ce mai multe e-books) mult mai mult decat in “perioada cretacica de dinaintea Internetului”.

  2. Asa este. Biografia lui Jobs e nr. 1 in Amazon si, cel putin aici, in Helsinki, eu nu am vazut nici macar un bookshop care sa nu o arboreze prin vitrine.

  3. Da, Amazonul – sau orice alt magazin de gen for that matter – isi va continua seria de profituri “on line” si pt faptul ca ofera carti (sa ramanem doar la acest cap.) care sunt inaccesibile in librariile normale. Finlanda sau Estonia sunt tari foarte mici la nivel de populatie si de aceea piata de carte e foarte restransa. Pentru multi, magazinele gen Amazon sunt indispensabile…

  P.S. O chestie hilara referitoare la deliciile free-market-ului.

 3. Si totusi locuitorii marilor metropole, cu librarii bine puse la punct, librarii universitare si expozitii de carte, prefera sa cumpere de la amazon.com. Sincera sa fiu nu stiu exact cum sta problema preturilor …

  Cineva imi spunea ca volumele de specialitate (medicina, chirurgie, farmacologie) scoase la vanzare de librariile universitare din Germania sunt ingrozitor de scumpe.

  Nu cred sa fie doar o chestiune de constrangere (pentru locuitorii din orasele mici). Cred ca e mai degraba o chestiune de rentabilitate, comoditate si trend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>