1 la 1

Astazi am simtit un impuls – ca si cum un fel de piuneza m-a atins, gingas, cu partea rotunda ca o burta – de a scrie o noua viata de sfant. Stiti, eu ma ocup cu asa ceva. Spre rusinea’mi, evident. Nici un om serios, sanatos la cap, cu inclinatii umaniste pure si atee si post- si trans- si secolul 21 si singularitate si Raymond Kurzweil si nemurire si crize si revolutii in diverse echipamente anti- si post-frig si economie de agora la miezul noptii – cand si unde nu’i tipenie de om – si crize finaciare, care te impung intre coapse, si biblioteca din Alexandria si nici nu mai stiu de unde am inceput si ce am vrut sa spun etc. nu ar face asa ceva. Piuneza s-a intors brusc si nu am mai putut scrie nimic.

Vietile de sfinti arata asaaaaaa ca niste oggglinzi in care poti vedea, odata, propria’ti mizerie si, in acelasi timp, absenta sfantului pe care il tot cauti. Nu-i acolo… Asta e. Next time, caci prin rasuflarea’ti ai aburit in asa hal oglinda incat nici macar pe tine nu te mai poti vedea. De cealalta parte cineva te tot cauta insa, tot ceea ce poate vedea, este propria-ti absenta.

Halul devine halat, il pui pe tine si, cu forte noi, pleci sa intorci piuneza, care nu ar fi vrut sa se intoarca brusc, dar i-ai dat tu un bobarnac din acelea rele, fara parinti, care au rasturnat-o, dureros, pe burta rotunda. Chiar si in cadere ea continua sa-si tina mainile la spate, asa cum le tine intotdeauna. Si ce?, ai spus. “Si ce”?!

Ufff, bine ca te-ai intors si ai desenat, pe aburit, firicelul de fum, semnalul cel vechi, casuta cea nearsa.